Klima Soğutma Modunda İç Üniteden Su Akıtıyor
Klimaların dış üniteden su akıtması normal bir durumdur. Ancak klimanın soğutma modunda iç üniteden su akıtıyor olması normal değildir. Bu durum bir aksaklık-sorun olduğunu belirtir.
Muhtemelen soğutucu serpantinlerdeki yoğuşma sonucunda oluşan su, drenaj hortumu yerine iç ünite yüzeyinden ortama akıyordur.
DİKKAT! Sunulan bilgiler kullanıcının bilinçli olması, teknik servis ekibinin doğru işlem uygulaması içindir. Cihaza kendi çabalarınızla müdahale etmek can ve mal güvenliğiniz açısından tehlikelidir.
- İç ünitenin terazide olup olmadığına bakılmalıdır. Drenaj çıkışı sağdan ya da arkadan ise cihazın sol kısmının hafif yüksek şekilde monte edilmesi uygun olmaktadır.
- Drenaj hortumunun çıkıştan itibaren düzgün ve sifon yapmadan sürekli aşağı çekilip çekilmediğini kontrol edilmelidir.
- Klima doğru şekilde monte edilmişse toz filtresi kontrol edilmeli, kirli görülür ise temizlenmelidir.
- Drenaj çıkış hortumunda kırılma veya delinme olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Drenaj çıkışı ve hortumu liflenmeye ya da kırıntılara karşı kontrol edilmelidir. Akışı engellemiyor durumda olmaları sağlanmalıdır.
- Drenaj hortum ucunun boşta olup olmadığına bakılmalıdır. Drenaj hortum ucunun su içinde olmaması gerekmektedir.
Bu sorunu kısaca özetlemek gerekirse;
Klima soğutma modunda çalıştırıldığında iç üniteden su akıyorsa bu durum temel 5 sebebe bağlıdır.
- İç ünite monte edilirken terazi kullanılmamış, doğru montaj işlemi yapılmamış olabilir.
- Drenaj hortumu düzenli iniş şeklinde çekilmemiş olabilir.
- Toz filtresi tamamen toz ile kapanmış bu sebeple hava geçişini bloke etmiş olabilir.
- Drenaj hortumu tıkanmış ya da kırılmış olabilir. Drenaj tavası tamamen pislik ile dolarak çıkışı tıkamış olabilir.
- Drenaj hortumu çıkışı su içine sokulmuş, su içinde kalmış olabilir.
Arıza Çözümü İçin Yapılması Gereken İşlemler
- Drenaj çıkışı soldan yapılmışsa eğer klimanın tam terazide olup olmadığına bakılmalıdır. Sağdan ya da arkadan yapılmış olan drenaj çıkışlarında klimanın sol kısmının hafif şekilde yüksek olması gerekir. Böyle bir montaj yapılmamışsa sökülerek yeniden monte edilebilir.
- Drenaj hortumunun drenaj çıkışından itibaren iniş şeklinde sifon yapmadan çekildiği kontrol edilmelidir. Duvarda mevcut olan deliğin drenaj çıkışından aşağıda ve aşağıya meyilli olarak delinip delinmediği kontrol edilmelidir.
- Toz filtresi kontrol edilmelidir. Toz filtresi pislik ve toz ile tamamen tıkanmış durumda ise hava geçişini bloke eder ve iç üniteden su akıtabilir. Bu durumda filtre kontrol edilerek toz görülmesi halinde temizliği yapılmalıdır.
- Drenaj hortumunun drenaj tavasına sıkıca ve düzgün olarak monte edilip edilmediğine bakılmalıdır. Drenaj tavası çıkışının ayrıca drenaj hortumunun pislik ile tıkanıp tıkanmadığı kontrol edilmelidir. Tıkanıklık görülür ise müdahale edilerek temizlenmelidir.
- Drenaj hortumu çıkışının su içinde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Su içinde ise su boşaltılmalı veya daha uygun yere bırakılmalıdır.
Kontrol ve müdahalelerin mutlaka uzman teknisyenler tarafından yapılması önerilmektedir.